Глютен являє собою складний комплекс білків, в основному знайдених у таких зернах, як пшениця, жито та ячмінь. Глютен, він же – клейковина, відповідає за еластичність тесту та зв'язує інгредієнти разом, як клей. Існує два компоненти глютену, що викликають проблеми, це - Гліадин і глютенін.
Сьогодні людей, які страждають на клейковину, стає все більше, і це не тільки люди з целіакією. Дослідники до кінця точно не встановили, чому проблеми з глютеном зустрічаються у людей все частіше і частіше, але є багато факторів, що сприяють цьому. Одна з причин полягає в тому, що пшениця перетворилася на перероблений, очищений продукт, який додається до багатьох продуктів на ринку як дешевий наповнювач.
Ще одна велика проблема, пов'язана з цією хворобою, полягає в тому, що тільки 15% людей, які страждають на цю проблему, були діагностовані. Як наслідок, існує досить велика кількість людей, які навіть не обізнані з їхньою проблемою. Занепокоєння полягає в тому, що тільки у 1 із 10 осіб є серйозні симптоми, а у 80% - вони відсутні.
Джерело: glutenfreegal.com